Deutsch Home

Home

 

Ökológiai gazdálkodás ellenőrzése és tanúsítása

 

   Fő tevékenységünk az ökológiai gazdálkodás, vagyis a biotermékek ellenőrzése és tanúsítása, melyhez rendelkezünk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elismerésével (kódszámunk: HU-ÖKO-02) és a tanúsító szervezetekre vonatkozó MSZ EN ISO/IEC 17065:2013 szabvány szerinti NAH-akkreditációval.

 

EU-BIO rendelet szerint:

 

Mezőgazdasági termelők számára

Vadon gyűjtés

Feldolgozás

Kereskedelem

Saját (HÖG) védjegy szerint:

 

Bio strucc-, emu és nandutartás

Nemzetközi védjegyek szerint:

BioAustria

Demeter

NOP

BioSuisse

Naturland

JAS

 


Általánosan érvényes dokumentumok:

  • Általános tájékoztató

  • Ellenőrzési és tanúsítási díjszabás 2017

  • Ökológiai termesztésben felhasználható készítmények listája

  • Szankciókatalógus

  • Tisztításról, kártevőirtásról szóló tájékoztató
     

  • Tanúsító szervezet váltáshoz szükséges információk

  • Kalauz az ökológiai gazdálkodásra történő átálláshoz

 

  • Ellenőrzési szerződés

  • Alvállalkozói szerződés

  • Meghatalmazás

  • Kérelem árukísérő tanúsítvány kiállítására

  • Készletjelentés


Mezőgazdasági termelők számára

 

   A biotermékek előállítását, jelölését és ellenőrzését szabályozó 834/2007/EK és 889/2008/EK rendeletek fontosabb követelményeit emeljük ki, illetve segítünk értelmezni az ökológiai termékek feldolgozására vonatkozóan, tájékoztatóink azonban nem helyettesítik a fenti rendeleteket, hiszen azok minden pontjára részletesen nem térnek ki.

 

Kapcsolódó dokumentumok:

  • Ökológiai növénytermesztés és gombatermesztés tájékoztató

  • Ökológiai állattartás tájékoztató

  • Ökológiai méhészeti tájékoztató

  • Ökológiai termesztésben felhasználható készítmények listája

  • Tájékoztató a termésnövelő anyagok ökológiai termelésben történő felhasználhatóságáról

 

  • Adatközlő lap mg.-i termelők részére

  • Ökológiai területek listája

  • Konvencionális területek listája

  • Állatlétszám

  • Éves mézgyűjtési terv

  • Alvállalkozók listája

  • Vevők listája

  • Kérelem kezeletlen konvencionális vetőmag felhasználásához


Vadon gyűjtés

 

   A vadon termő, ehető növényeknek ill. növényi részeknek természeti területről, erdőből és mezőgazdasági művelés alatt álló területről való gyűjtése ökológiai termelési módnak tekinthető, amennyiben az alábbi feltételek teljesülnek:
- az érintett területeket a begyűjtést megelőző legalább hároméves időtartam alatt ökológiaitermelésben való használatra engedélyezett termékeken kívül mással nem kezelték;
- a begyűjtés a természetes élőhely egyensúlyát vagy a gyűjtőterületen élő fajok fennmaradását nem befolyásolja.

 

Kapcsolódó dokumentumok:
  • Ökológiai vadon gyűjtés tájékoztató

 

  • Adatközlő lap vadongyűjtők számára

  • Gyűjtési terület leírása

  • Gyűjtött növények listája

  • A felvásárló adatai

  • A gyűjtők adatai

  • Alvállalkozók listája

  • Vevők listája


Feldolgozás

 

   A biotermékek előállítását, jelölését és ellenőrzését szabályozó 834/2007/EK és 889/2008/EK rendeletek fontosabb követelményeit emeljük ki, illetve segítünk értelmezni az ökológiai termékek feldolgozására vonatkozóan, tájékoztatónk azonban nem helyettesíti a fenti rendeleteket, hiszen azok minden pontjára részletesen nem tér ki.

 

Kapcsolódó dokumentumok:

  • Ökológiai termékek feldolgozása és borászat - tájékoztató
     

  • GMO tájékoztató

  • GMO-mentességi nyilatkozat

 

  • Adatközlő lap - Feldolgozás

  • Aroma természetességi nyilatkozat

  • Előállított termékek listája

  • Receptura

  • Beszállítók listája

  • Alvállalkozók listája


Kereskedelem

 

   A biotermékek előállítását, jelölését és ellenőrzését szabályozó 834/2007/EK és 889/2008/EK rendeletek fontosabb követelményeit emeljük ki, illetve segítünk értelmezni az ökológiai termékek kereskedelmére vonatkozóan, tájékoztatónk azonban nem helyettesíti a fenti rendeleteket, hiszen azok minden pontjára részletesen nem tér ki.

 

Kapcsolódó dokumentumok:

  • Ökológiai termékek kereskedelme - tájékoztató

 

  • Adatközlő lap - Kereskedelem

  • Termékek és beszállítók listája

  • Alvállalkozók listája

  • Vevők listája


Bio strucc-, emu és nandutartás

 

A Hungária Öko Garancia Kft. privát feltételrendszere bio strucc- emu és nandutartásról

 

 

 

 


BioAustria

 

Die Biobauern haben sich in ihrem Zusammenschluss zu fünf Werten bezüglich ihrer Produkte verpflichtet: Ökologie, Würde der Tiere, Forschung und Innovation, faire Preise und „bio-bäuerliche Lebensmittelkultur“. Das Ziel von Bio Austria ist nach eigenen Angaben die nachhaltige Entwicklung der ökologischen Landwirtschaft sowie die Sicherung der Absatzmärkte für Bio-Lebensmittel.

 

www.bio-austria.at


BioSuisse

 

Der Dachverband Bio Suisse ist ein Zusammenschluss von 33 kantonalen und regionalen Organisationen der ökologischen Landwirtschaft in der Schweiz, der am 1. September 1981 in Basel gegründet wurde. Die Bio Suisse Richtlinien sind strenger als die vom Schweizer Gesetzgeber vorgeschriebenen Mindestanforderungen für den biologischen Landbau. Produkten, die dem Image der Knospe abträglich sind, kann der Lizenzvertrag verweigert werden. Kriterien für die Lizenzierung sind Ökologie, Transportdistanz, Verpackung, Verkaufspreis und Konsumentenerwartung. So ist zum Beispiel der Import per Luftfracht ausdrücklich untersagt. Nur Produkte, deren Rohstoffe zu mindestens 90 % aus der Schweiz stammen, tragen die Bio-Knospe mit dem Vermerk „Bio Suisse“. Produkte, die mehr als 10 % im Ausland produzierte Rohstoffe enthalten, tragen die Knospe mit dem Vermerk „Bio“. Auch für im Ausland produzierte Waren müssen die Bio-Suisse-Richtlinien erfüllt sein.

 

www.bio-suisse.ch


Demeter

 

   A Demeter a legrégebbi védjegy, mely e speciális ökológiai gazdálkodásból származó termékek megjelölésére szolgál, 1928-ban alapították. A Demeter márka tehát biodinamikus gazdálkodásból származó termékeket jelent, mely gazdálkodási mód alapítása 1924-ben történt, és Dr. Rudolf Steiner nevéhez fűződik. A biodinamikus termékek élelmiszerminősége és biztonsága messze túlmutat az ökológiai mezőgazdaság egyéb módszerein, szemléletében és gyakorlati szigorúságában az egyik legkövetkezetesebb és legelőrehaladottabb ökológiai gazdálkodási mód.

 

www.demeter.net


Naturland

 

   Zertifizierte Landwirte und weiterverarbeitende Betriebe produzieren nach den Naturland-Richtlinien Öko-Lebensmittel, deren Produktverpackungen mit dem Naturland-Bio-Siegel versehen werden können. Die Naturland-Richtlinien sind strenger als die EU-Bio-Verordnung. So gelten zum Beispiel seit 2005 bei Naturland zusätzliche Sozialrichtlinien, mit denen im Rahmen der Zertifizierung die sozialen Bedingungen bei der Erzeugung und Verarbeitung der Produkte abgeprüft werden. Ziel des Verbandes ist eine weltweit zu 100 Prozent ökologische und faire Landwirtschaft.

 

www.naturland.de


NOP

 

   Organic agriculture produces products using methods that preserve the environment and avoid most synthetic materials, such as pesticides and antibiotics. USDA organic standards describe how farmers grow crops and raise livestock and which materials they may use. Organic farmers, ranchers, and food processors follow a defined set of standards to produce organic food and fiber. Congress described general organic principles in the Organic Foods Production Act, and the USDA defines specific organic standards. These standards cover the product from farm to table, including soil and water quality, pest control, livestock practices, and rules for food additives. Organic farms and processors: Preserve natural resources and biodiversity, Support animal health and welfare, Provide access to the outdoors so that animals can exercise their natural behaviors, Only use approved materials, Do not use genetically modified ingredients, Receive annual onsite inspections, Separate organic food from non-organic food.

 

www.ams.usda.gov


JAS

 

   The JAS Standards for organic plants and organic processed foods of plant origin were established in 2000 on the basis with the Guidelines for the Production, Processing, Labelling and Marketing of Organically Produced Foods which were adopted by the Codex Alimentarius Commission. The organic JAS system has been further developed with the addition of the JAS Standards for organic livestock products, organic processed foods of animal origin and organic feeds which took effect in November 2005. Operators certified by registered Japanese or overseas certifying bodies are able to attach the organic JAS logo to products that were produced or manufactured in accordance with relevant organic JAS Standards.

 

www.maff.go.jp/e/jas

Cégünk elkötelezett a fenntartható környezetgazdálkodás mellett.

Easy-Cert tanúsítvány kereső         

 

Hungária Öko Garancia Kft. | 2000-2017 © Minden jog fenntartva

Marketing:

 öko, ökologiai gazdálkodás, bio gazdálkodás, biokontroll, tanúsítás, GlobalGAP